Dé online groothandel voor geredde producten - goedkoper én duurzamer!

De voordelen van plantaardig koken in jouw restaurant

  • Geplaatst op
  • Door Lena Saämena
De voordelen van plantaardig koken in jouw restaurant


Je hoort en ziet het steeds vaker, vegetarisch en veganistisch eten. Mensen worden kritischer en bewuster als het gaat om wat ze eten voor het milieu en voor hun gezondheid. Maar wat betekent deze kentering voor de horeca? Hoe kun jij hierop inspelen met jouw restaurant? 

Steeds meer consumenten passen hun dieet aan omdat ze zich bewust zijn van de gezondheidsrisico’s, klimaatimpact of het dierenwelzijn. Het CBS meldt dat 7% van de mensen onder de 40 jaar nu volledig vegetarisch is en bijna de helft van de hele bevolking flexitarisch. Veganisme is op dit moment slechts 1,5% van de bevolking, maar ook dit percentage groeit snel.

 

Voordelen van plantaardig

Het voedingscentrum geeft aan dat een dieet met minder dierlijke producten zorgt voor een lagere bloeddruk en minder kans op hart- en vaatziekten. Wel moeten vegetariërs en veganisten erop letten dat ze al hun vitamines binnenkrijgen. 

 

Het produceren van voedsel kost grondstoffen en veroorzaakt Co2 uitstoot. De footprint van plantaardige producten is aanzienlijk lager dan die van dierlijke producten. Door meer plantaardig te koken kun jij als restaurant ook jouw footprint verlagen. De stichting Week Zonder Vlees heeft berekend dat een persoon die een week lang vleesvervangers eet in plaats van vlees 11,1 kg Co2 uitstoot bespaart, dat staat gelijk aan 63 km autorijden. 

 

Een andere reden voor mensen om minder vlees en zuivel te eten is het dierenwelzijn. Sinds de jaren 50 is de bio industrie gegroeid en het eten van vlees en zuivel steeds toegankelijker geworden, maar dit heeft ertoe geleid dat we nu in Nederland dagelijks 1,7 miljoen dieren slachten, blijkt uit cijfers va het CBS.

 

Een plantaardig menu

Er zijn verschillende mogelijkheden om je menu of buffet meer plantaardig te maken. 

Een manier is om het vlees of vis gewoon te vergeten. Bereid gerechten met groenten in de hoofdrol en voeg noten en peulvruchten toe. Een van de bekendste chefs die groente op de meest lekkere manieren kan bereiden is Yotam Ottolenghi. Speciaal voor chefs heeft Instock ook een mooi kookboek ontwikkeld, genaamd Circulair Chefs, hier staan de 5 principes in van de circulaire keuken. 

 

Niet iedereen zit te wachten op alleen maar groente. Daarom kan je ook gebruikmaken van vleesvervangers. De online horeca groothandel InstockMarket,  heeft een mooi assortiment in vleesvervangers, zoals falafel, vegetarische hamburgers en plantaardige frikandellen van Botanic Bites, gemaakt van geredde oesterzwammen. Deze producten zijn smakelijk (echt waar!) en ook prijstechnisch interessant voor professionele keukens.

 

Ook chefs passen zich aan. Head chef van SAP Nederland, Ferry van Daal, merkt deze kentering en speelt daar al op in. “Wij serveren veel vegetarische gerechten en dat wordt gewaardeerd, maar niet iedereen staat erom te springen. Vlees en vis wordt vaak gezien als een ‘must’ omdat de mensen zijn opgegroeid met het oud-hollandse  AVG’tje. Die mensen kun je verrassen, ze zeggen dan; het bevat helemaal geen vlees en het is toch lekker!